Sport odgaja djecu i mlade ljude i pretpostavka je mnogih stvari u životu. Sport je način života; razvija tijelo i um, a osim snage i izdržljivosti razvija i fleksibilnost i smanjuje razinu stresa.

Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom smanjuje vršnjačko nasilje kod djece i uči ih disciplini, poštovanju drugih, čini ih sigurnijim. Vrijeme koje dijete provede baveći se sportskim aktivnostima svodi na minimum boravak pred računalom, a  aktivno bavljenje sportom  stavlja u fokus i zdravu prehranu, dobar apetit… Svako kretanje je dobro i zdravo,, a izbor rukometa kao  sporta  odličan je potez. Kolektivni sport koji osim navedenog  donosi  I druženje, prijateljstva veliki broj poznanstava, putovanja  kroz igranje utakmica…. Rukomet u Bugojnu je visoko rangiran sport s zavidnim rezultatima I uspjesima . Mnogi uspješni rukometaši počeli su  igrati i zaljubili se u rukomet još kao djeca,  i to u manjim klubovima  koji i danas nose  lijepu  reputacijju  rasadikta.

Jedna od takvih rukometnih sredina je i grad Bugojno . Povijest rukometa u Bugojnu.

Muški Rukometni klub “Iskra”  osnovan je 1970  godine. Prvi trening je održan 24.09.1970. godine na rukometnom igralištu Mladost iza Gimnazije. Taj datum se može računati kao datum osnivanja kluba pošto zvanične osnivačke skupštine nije bilo.

S obzirom da u “Prvoj etapi” djelovanja RK “Iskra” nismo imali uprave, organizacije utakmica su morali rješavati treneri. Trener bi ručno naštampao plakate, koje bi po gradu, postavljali mlađi igrači ili trener osobno.

Pred utakmice, trebalo je poštom slati telegrame gostujučoj ekipi, sucima, delegatu i natjecateljskoj komisiji. Bila je to obavijest o mjestu i vremenu početka utakmice. U to doba nije bilo kompjutera i interneta. Na samu utakmicu su se donosile mreže, lopte, kniga zapisnika, štoperice, pištaljka.

O rukometnom igralištu se nitko nije posebno brinuo. Često su stative bile oštečene. Nedostajale su kukice za kačenje mreža. Postavljanje mreža na golove nekad je bio lakši a nekad ozbiljniji problem. Pocijepane mreže smo znali krpati da bi zatvorili “rupe”. Kod postavljanja mreža trenerima su pomagali igrači.

Iz sezone 1971/1972 je slijedeća anegdota: U proljetnom dijelu prvenstva u Bugojnu je gostovala ekipa “Bratstvo” (Novi Travnik). Bio je to derbi u kojem je “Iskra” pobijedila sa 7 golova  razlike. Utakmica je igrana na rukometnom igralištu iza gimnazije, gdje su bili stari klimavi golovi (stative). Jedan od tih golova smo učvrstili tako što smo sa unutrašnje strane  gola stavili veliki kamen (stijenu) na postolje gola.

 Bio je dosuđen sedmerac u korist ekipe “Bratstva”. Semerac je izveo igrač “Bratstva” veoma snažnim šutem. Lopta je pogodila kamen u unutrašnjosti gola i odbila se do igrača “Iskre”. Suci su ocijenili da lopta odbila od stative. “Iskra” izvodi kontranapad i postiže pogodak. Taj pogodak nije utjecao na rezultat, ali su gosti žučno i opravdano negodovali.

Pred početak naredne sezone predstavnici “Bratstva” su na zvaničnom sastanku Natjecateljke komisije tražili da se komisijski pregleda teren u Bugojnu, dižući veliku buku oko tog kamena. Sve prisutne smo umirili tako što smo se pohvalili da smo napokon dobili nove rukometne golove.

Jedna od prvih fotografija RK ISKA Bugojno     Stoje: Trener Vukadin, Gagić T, Radojčić, Menjak, Janković,   Farkaš G, Farkaš R, Gagić E,    Čuće: Mehmedović, Đikić, Borovnjak, Mišura, Pavlović

 Rukometaši “Iskre” su 1973 godine odigrali prvu međunarodnu utakmicu u povijesti bugojanskog sporta. Bilo je to gostovanje rukometne ekipe iz Njemačke.

Prvu utakmicu pod reflektorima u povijesti bugojanskog sporta odigrali su Iskrini rukometaši povodom Dana oslobođenja Bugojna 09.09.1973.godine. Igrali su protiv rukometaša “Viteksa” iz Visokog koji su tada bili članovi Prve savezne rukometne lige bivše Jugoslavije.

U sezoni 1972/1973.  startuje novoformirana Sarajevsko – Travnička zona. Članovi te lige bili su: Iskra (Bugojno), Borac (Travnik), Partizan (Sarajevo), Orao (Briješće – Sarajevo), Sloga (Buća Potok – Sarajevo), Rudar (Kakanj), Sloga (Gornji Vakuf), Bratstvo (Novi Travnik), Viteks II (Visoko), Rogatica, Omladinac (Sarajevo)

Nekako na početku natjecanja u toj ligi, “Iskra” je imala tri pobjede iz tri susreta. Tada je u goste dolazila ekipa “Omladinca” iz Sarajeva. U svojim redovima su imali nekoliko donedavnih prvoligaških igrača.

Sačekali smo goste na ulazu u igralište i sa njima porazgovarali. Jedan od njih aroganto primjeti: “A, vi počeli pobjeđivati”. Uzvratili smo kako ćemo to i danas ponoviti. Uzvratili su pitanjem: ”Je li Vam to općina naredila”? Tu utakmicu Iskra je odlično igrala i pobijedila sa 5 golova razlike. Najistaknutiji pojedinac bio je vratar “Iskre” Zoran Pavlović. Mislim da je to bila njegova najbolja partija na golu “Iskre”. Na toj utakmici u gledalištu bio je prisutan neki čovjek iz Sarajeva, koji je očito bio dobro upućen u rukometne prilike. Nakon utakmice nam je rekao: “Da ovo nisam vidio, nikome ne bih vjerovao. Neka djeca glatko pobijediše iskusne i afirmirane bivše prvoligaške rukometaše”.

Stoje: Gagić T, Mehmedović, Pavlović, Mišura, Paleksić, Farkaš R, Milišić, Trener Menjak

Čuće: Cerić, Gagić S, Đikić, Farkaš G, Kelić

Juniorska ekipa – Iskra II Stoje: Trener Vene, Karadža,  Duzić, Lozančić,  Radan, Alispahić, Grabovac, Tupo-car, Gavrić, Trener Menjak  Čuće: Praljak ,Mursad Karadža, Kunkić, Čajlak, Sušac, Prentić

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH SPORTAŠA I SPORTSKIH RADIKA GORNJEVRBASKOG REGIONA 1976. GODINE

 

 

Bugojno se može smatrati jednim od prvih rukometnih centara na prostoru naše države.Plasmanom u Premijer ligu BiH rukometaši Iskre iz Bugojna postigli su veliki uspjeh , zbog čega zaslužuju čestitku i podršku.

Pozivamo sve privredne subjekte da pomognu ovoj jednoj lijepoj i transparentnoj priči gdje je sve jasno vidljivo, u kojem smjeru idemo, i kako se troši novac. Dakle, nema malih i velikih sponzora. Svi su dobrodošli da daju podršku”RK Iskri.

Svi koji žele naručiti članske kartice našeg kluba to mogu uraditi u inbox stranice ili na broj telefona 062 050 505 ili 062 160 160.

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *