U Bugojnu sutra otvaranje 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA 2019.

Prije same ceremonije otvaranja,koja je planirana u 20:00 sati u 19:30 sati,u Hol KSC-a Bugojno u sklopu pratećeg programa, bit će otvorena izložba pozorišne fotografije, „FEDRAŠI NA SCENI“, Huseina Šljive.

Takmičarski program otvara predstava „PROFESIONALAC“,Teatra Total Visoko.Ova predstava je na programu od 20:15 sati.

“PROFESIONALAC” Predstava je namjenski rađena za visočku kulturnu manifestaciju”Dani Zaima Muzaferije” ,koja se održava tradicionalno svake godine krajem novembra,a počev od 2004.godine.

Adaptaciju i režiju potpisuje Jasenko Muzaferija i ansambl predstave.Igraju Faik Salihbegović,Dževad Hasanbegović,Radmila Đorđević.

Povodom otvaranja 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA 2019.u Bugojnu je održana press-konferencija na kojoj su predstavljeni sadržaji jednog od najstarijih amaterskih pozorišnih festivala u BiH. Konferenciju za medije je otvorila Edna Supur, moderator okruglih stolova i PR festivala,nako čega se prisutnima obratio direktor KSC i Festivala Mirza Idrizović,kazavši da je najstariji teatarski festival u BiH prvi put održan 1959. godine.Na kraju obraćanja pozvao je sugrađane da posjete KSC i prisustvuju najavljenim programskim sadržajima.

I ove godine prateći i neizostavan dio festivala su bilten , o kojima je govorio profesor Nedžad Milanović,kazavši da je ove godine redakcija podmlađena,a njeni članovi su :Nedžad Milanović,Vedrana Kisić-Alagić, tehnički urednik, Suad Velagić,Anes Telbiz.Fotograf festivala je Edin Ćatić-Bato.Dizajn Plakata i naslovnice Antonio Džolan, dok je dizajn i tehničku obradu kataloga uradila Tidža Čaušević. Producentica festivala Senada Milanović.

Za 47. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2019. na različite načine prijavilo se i pokazalo interes za učešće na festivalu 39 predstava iz 37 amaterskih pozorišta, amaterskih grupa ili dramskih sekcija.

U žiriju publike je jedanest članova ,a u stručnom žirija su :Tiđa Čaušević,Senad Jusić,Sead Karadža,Edin Korjenić,Lamija Mlaćo i drugi…

Sve predstave, kao i raspored predstava možete pronaći na FB stranici Teatra Fedra, KSC-a Bugojno, kao i na instagram profilu Teatar Fedra, te na službenoj stranici KSC-a Bugojno.

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *