U Bugojanskoj čaršiji su bile smještene mnoge zanatske i uslužne radnje kao što su: pekare, brijačnice, krojačke radnje, kovačnice, obučarske radnje, sajdžinice, a posebno aščinice, i dućani. Čaršija od Gimnazije, a naročito od Kina do nekadašnje Robne kuće, za mnoge od nas je bila čitav svijet .

I u tom svijetu, u tom malom prostoru, odvijalo se naše djetinjstvo, odvijao se veliki ljudski život. Svako je imao i svako je znao svoje mjesto. Svaka od tih malih zanatskih radnjica je postala svojvrsna znamenitost o kojoj su se priče pričale.

U tim pričama često se moglo ćuti da je čaršja bez brice isto kao što je selo bez kovača. Sve priče se obično prenose s koljana na koljeno, ali samo ono što je zapisano ostaje vječno. Zato ja danas pišem o Bugojanskom brici.Husić – Huso je bio najomiljeniji brico u mahali,vatreni navijač Sarajeva,ko od djece zna sastav iz 1967.godine, kad su bili šampioni ,džaba su imali šišanje,bio je ljubitelj kanarinac ,pa je imao preko 30 kaveza u brijačnici, i bilo je tako ugodno a on veseo i stalno nasmijan .Ulaskom u njegovu radnju osjećali smo se kao mušterije Borisa Dvornika Velom Mistu.

Novine su obavezno bile na stolu i pratio je društvena zbivanja.Dolazili su mu ljudi svih vjera i nije nikada bio u svađi s nekim ,imao je predivnu vikendicu u Drvetinama i kad se vraćao 1993.godine, stradao je od ekstremista HVO, čaršija je tog dana izgubila velikog čovjeka…

 

 

 

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *