Svečana sjednica Općinskog vijeća ,upriličena u povodu Dana Općine Bugojno, održna je u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, vjerskog i kulturnog života grada, te gostiju.

S manje euforije i manjim brojem događaja u odnosu na protekle godine obilježava se 20. maj, Dan općine Bugojno.

Tako je danas  održana svečana sjednica, na kojoj je Javnoj ustanovi “Dom zdravlja”Bugojno uručena “Plaketa općine Bugojno” za doprinos razvoju općine u javnom, zdravstvenom, privrednom i društvenom sektoru.

U organizaciji Gradskog folklornog ansambla “Bugojno”, s početkom u 20.45 sati, na platou ispred Kulturno-sportskog centra bit će održan koncert narodnih igara i pjesama, nakog čega je predviđen vatromet.

Bugojno je status općine dobilo 1870., a 20. maja 1886. prvi put je zasjedalo Općinsko vijeće, u kojem su participirali predstavnici svih naroda, koji su u to vrijeme živjeli na području bugojanske općine. Ovaj događaj predstavlja prvi oblik parlamentarizma, demokratije i političkog djelovanja kroz državne institucije sistema u Bugojnu, zbog čega je Općinsko vijeće 19. maja 2008. usvojilo odluku da se 20. maj obilježava kao Dan općine Bugojno.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *