Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja osumnjičenih lica, uputilo je Općinskom sudu u Tešnju prijedlog za izricanje mjera zabrane prema svim osumnjičenim licima i to sljedećih mjera: zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti obavljanje poslova ispitivača u svojstvu članova ispitne Komisije za vozače motornih vozila Ze-Do kantona i mjeru zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona dana 11.05.2019. godine, uz podršku i asistenciju ovlaštenih službenih lica MUP-a ZDK, provelo je akciju lišenja slobode 18 lica po Naredbi o provođenju istrage ovog Tužilaštva zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

U okviru akcije na području Zenice, Visokog i Kaknja lišeno je slobode 18 lica na ispitnim mjestima u svojstvu članova ispitne komisije za vozače motornih vozila ZDK. U navedenoj akciji, zbog obimnosti preduzetih poslova, učestvovalo je sedam tužilaca, tri stručna savjetnika-saradnika tužioca kao i veći broj ovlaštenih službenih lica MUP-a ZDK što je sve imalo za posljedicu efikasno i kvalitetno obavljanje potrebnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja potrebnih dokaza.

 

Korupcija u Bosni i Hercegovni zastupljena je u svim segmentima društva. Pretraživanjem novinarskih tekstova moguće je primijetiti da građani korupciju doživljavaju kao jedan od načina ostvarivanja prava i ineresa, prvenstveno u zdravstvu i obrazovanju, ali i policiji i pravosuđu. Borba protiv korupcije je veliki izazov i ne iznenađuje da Bosna i Hercegovina, koja je opterećena raznim političkim i finansijskim problemima, teško pronalazi metode borbe protiv ovog problema.

Razgovorom sa učenicima srednjih škola i studentima saznali smo da je većina mladih svjesna problema korupcije u našoj državi, ali im nije dovoljno bitno da bi nešto uradili povodom toga. Štaviše veliki broj koristi korupciju kao alat za lakše dolaženje do lične koristi.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *