U BUGOJNU sve više cigareta bez markica

Fabrika duhana saopštila je da su njihovi proizvodi proizvedeni po vrhunskim recepturama od najkvalitetnijih domaćih i uvoznih duhana, originalno upakirani u različite pakovne jedinice, te da ih distribuiraju isključivo putem regularnih kanala prodaje: malih i velikih trgovina, kioska, tržnih centara, benzinskih pumpi, a označeni su zakonom propisanim  markicama i proizvođačkom deklaracijom.

S obzirom da prodaja krivotvorenih duhanskih prerađevina na crnom tržištu, osim što šteti ugledu vrhunskog proizvođača , postaje ozbiljan društveni problem s karakteristikama organiziranog kriminala, iz te kompanija ponovno apeliraju na sve odgovorne osobe, tijela i institucije da učine maksimalne napore da zaustave ovu i slične protuzakonite prodaje.

”U prvom redu očekujemo hitnu intervenciju policijskih tijela, tržišnih i ostalih nadležnih inspekcija, Uprave za indrektno oporezivanje, entitetskih ministarstava zdravstva itd. na suzbijanju ove pojave koja može imati katastrofalne posljedice najprije po zdravlje građana, a zasigurno i na punjenje proračuna BiH”, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću .

U BUGOJNU sve više cigareta bez markica

U to se uvjerila i ekipa “Bugreg.ba”, koja je prethodnih dana posjetila bugojanske trgovine, gdje je kupila dvije kutije cigareta, jednu bez akcizne markice, a drugu s obilježjem Crne Gore.

U razgovoru sa trgovcima  u bugojanskim prodavnicama saznali smo da šverceri cigaretama svakodnevno zgrću novac, jer uspiju prodati mnogo kutija u toku dana.

– Mnogi građani godinama kod nas dolaze i kupuju, jer je jeftinije nego u kioscima i prodavnicama. Posebno je velika potražnja otkad su cigarete poskupjele, pa je švercerima procvjetao posao  rekla je jedna od radnica , koja nije željela da joj objavimo ime.

O kojim se tačno količinama prokrijumčarenih cigareta radi nismo uspjeli saznati, kao ni na koji način takve cigarete stižu u Bugojno. Time je potvrđeno da crno tržište cigareta i dalje postoji i da se neko pokušava bogatiti izbjegavajući plaćanje poreza državi.

U Inspekciji   ističu da je za prvih šest mjeseci ove godine tržišna inspekcija u oblasti trgovine obavila više od 2.000 kontrola, ali da ni u jednom slučaju nije zatekla prodaju cigareta bez dokaza o porijeklu.

– Inspekcija je u proteklom periodu jedino oduzela oko 30 kilograma rezanog duhana, te je tom licu izdala prekršajne naloge –

Pune ruke posla, po svemu sudeći, ima Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Za prvih šest mjeseci, prilikom dubinskih kontrola i organizovanih akcija, službenici UIO privremeno su oduzeli 28.862 paklice cigareta koje nisu bile obilježene odgovarajućim akciznim markicama.

– Takođe, u akcijama širom BiH službenici UIO oduzeli su i 39.628 paklica ručno punjenih cigareta sitno rezanim duhanom. Osim toga, oduzete su i značajne količine duhana koji se prodavao na crnom tržištu i to 28.240 kilograma u vrijednosti 1,7 miliona KM – rekli su u UIO.

Dodali su da su prilikom sprovedenih aktivnosti na terenu privremeno oduzete i četiri mašine za rezanje duhana.

– Imamo osjećaj da  inspekcijski organi nisu baš toliko zainteresovani da stanu u kraj   švercerima cigareta, koji se uopšte ne kriju .

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *