Ne mogu a da se ne sjetim djecackih dana i odlaženja nedeljom na Hendek . Poćev od jutarnjih sati, Bugojno je bilo na nogama, a onda pravi festival fudbala . Ono sto ću više sada apostrofirati jeste stadion Hendek i utakmice u kojima su nastupali legende Hendeka.

Osvajajući jesenje prvenstvo 71/72 ,Iskra je najavila svoj prodor među drugoligaše.Bila je to uspješna sezona i Bugojno je 1972.godine dobilo drugoligaša.Tadašnji trener bio je Nedeljko Gojković.

Uvjerljivo osvajanje prvog mjesta bila je velika radost Bugojanaca,ali i potvrda kvaliteta.Uz leotar ,Iskra je bila jedini klub koji je kontinuirano bio 12 godina drugoligaš.

u tom razdoblju bugojanci su bilježili stalan uspon.Da pomenemo imena igrača koji su izborili drugoligaški status.<bili su to: Komadina,Beganović,Bobetić,Salih i Smail Musić,Hegić,braća Novak,Mandžuka,Bambur,braća Bećirović,Renjić,Adžemović,Ćefo,Sarajlić,Kovačević,Mameledžija,Milošević,Strukar,Jazić,Babić…

U tom periodu klub je višestruko ojačao.Građani Bugojna ispoljili su izuzetnu nakolnost svojim ljubimcima,a klub je iz godine u godinu bilježio uspjehe.Posebno je zanimljiva sezona 1982/83 kada Iskra nije izdržala nadmetanje sa Zeničanima.Mnogi bi nakon takvog neuspjeha splasnuli,izgubili elan.Iskra je iz tog poraza izašla još jaća:usljedila je sezona koja je donijela titulu.

Tako se to radilo u Bugojnu .Možda je sad mnogo jasnije mnogima

Ta snaga sporta u ovom gradu nikada se nije mogla mjeriti brojem bodova.To ne čine ni danas ,u danima lošeg sjaja,kada je njihova iskra drugoligaš .

Desetog juna 1984.godine,Gradski stadion na Hendeku.Gledalaca 5000.Nogometaši Iskre i Sloge iz Doboja posljednji put istrčavaju na travnati hendečki stadion.Posljednji pozdrav publici ,koja je iz nedjelje u nedjelju punila drvene tribine na Hendeku.Nakon pola stoljeća igranja ,još od davne 1933,godine,kada su igrači Sloge,odnosno dvije godine kasnije ,Zrinskog,održali prve treninge,prestaje bar ono zvanično,igranje na Hendeku.

Jer ulaskom u Pvu ligu,Iskra seli i na novi stadion.U Jaklić.opet kraj Vrbasa.Novi gradski stadion ,kapaciteta 20.000 gledalaca.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *