Povodom 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, načelnik općine BUGOJNO Hasan Ajkunić i PRIPADNICI Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), položili su cvijeće na Centralnom Šehidskom mezarju.

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere“, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

Što se tiče strukturnog uređenja armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:1. korpus: Sarajevo, 2. korpus: Tuzla, 3. korpus: Zenica, 4. korpus: Mostar, 5. korpus: Bihać, 6. korpus: Konjic, 7. korpus: Travnik.

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan“, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *