Izvan Bosne i Hercegovine živi oko 1.700.000 iseljenika što obuhvata drugu i treću generaciju, te čini oko 38.9% ukupne bosanskohercegovačke populacije.
Bosanskohercegovačko iseljeništvo živi na svim kontinentima i skoro u svim zemljama svijeta. Svi oni potražili su svoje „mjesto pod suncem“ u svojim novim životnim sredinama, a mnogi od njih i načine kako da se udruže sa svojim sunarodnicima kako bi što efi kasnije artikulirali svoje interese prema državama prijema i svojoj matičnoj državi Bosni i Hercegovini. Iz ovih potreba osnovano je mnoštvo kulturnih, obrazovnih, naučnih, informativnih, sportskih i vjerskih organizacija, klubova i društava širom svijeta.

Polja djelovanja ovih organizacija su različita, a većina njih provodi aktivnosti na učenju i njegovanju maternjeg jezika, kulture, tradicije, vjere i duhovnosti, folklora i običaja bh. naroda, a značajan broj organizacija se bavi i humanitarnim radom.

Sa ponosom ističemo da su Bugojanci istaknuti  građani svojih država, a neki su napravili uspješne karijere na poslovnom, sportskom, naučnom i kulturnom planu, danas su Bugojanci uspješni doktori, profesori, naučnici, poduzetnici, sportaši, glumci i prije svega marljivi radnici koji uvijek u srcu nose svoju Bugojno i svoje porijeklo. Naši građani koji žive i rade u inostranstvu su najveći promotori Bugojna i uvijek se rado vraćaju i posjećuju svoj grad za vrijeme praznika i godišnjih odmora.

Bosansko kulturno-umjetničko društvo „Ljiljan” osnovano je 06.07.2015. godine u Minhenu. Udruženje je formirano sa ciljem da mladi kroz bosansku tradicionalnu igru i pjesmu čuvaju od zaborava svoj bosanski jezik, kulturu, tradiciju i običaje.Ljiljan uskoro obilježava četri godine uspiješnog rada i dijelovanja.

Mehmed Sadiković naš bugojanac nas je upoznao o aktivnostima koje sprovode u BKUD “LJILJAN” MÜNCHEN, a u narednom periodu dogovorena je suradnja sa našim portalom Bugreg.ba.

Okosnicu našeg KUD-a čini folklorna sekcija koja je na početku brojala 16 članova.
Danas naše društvo broji više od 30 aktivnih članova i pored folklorne sekcije  počela je sa radom i muzička sekcija. Imamo plan pokrenuti i rad drugih sekcije.
Folklornu sekciju vode  koreografi (koreografikinje) koji posjeduju veoma veliko iskustvo na polju kulturno-umjetničkog rada.Ako volite bosansku tradiciju i volili bi igrati folklor, pjevati, svirati harmoniku, gitaru, pozivam Vas da nam se javite ili nas posjetite. 

I na kraju kao i uvijek koristimo priliku da se zahvalim svim našim roditeljima, kao i našoj, omladini na podršci u radu našeg KUD-a..predsjednik BKUD “LJILJAN” MÜNCHEN eV  Mehmed Sadiković

 

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *