Kandija, bugojansko naselje uz Vrbas.

Proljeće je blago , ni Vrbas nije nešto bučan. A tamo preko njega smjestila se Kandija, baš u središtu Uskopaljske doline.
Nekada je pripadala župi Golo Brdo, a danas je ona sjedište župe u kojoj su još pored Golog Brda Goruša, Odžak i Vučipolje.

 
Prije nesretnog rata ovdje je bilo više od 580 kuća. Sve je to bilo oštećeno i srušeno. Ipak, danas se Kandija digla iz pepela te je obnovljeno više od 99% kuća.Kandijani su se raselili skoro po cijelom svijetu, ali je nisu zaboravili. Rado dolaze, provode godišnje odmore, obnavljaju kuće, grade nove, a neki od njih su se vratili već 1998.
Kako god je proljeće blago tako je i život ovdje blag i tih. Nije pretjerana živost u ovo doba godine.

Hrvatski dom izgrađen sredstvima mještana,Općine Bugojno i potporom Vlade Republike Hrvatske je mjesto okupljanja. U njemu djeluje HKD Kandija koje njeguje običaje. Uz njega je odmah osnovna škola koja ima učenika prvih pet razreda osnovne škole. Učenici koji pohađaju ovu školu, šesti razred nastavljaju u školi u Bugojnu . Škola je potvrda da ovdje djece ima.

Odavde se ne možete oteti nekom sjetnom pogledu. Veliko plodno polje uz Vrbas. Vide se brojne obrađivane površine, stada ovaca.Iako je proljeće tako blago iz mnogih kuća polako se izvlači dim.

 

 

 

„Ovdje je poljoprivreda zapuštena, a zemlja je dobra. Država mora više voditi računa o čovjeku seljaku, koji živi od poljoprivrede i radi veoma vrijedan posao. Problemi su i ovdje, u BiH i Hrvatskoj, ekonomski zbog kojih prije svega mladi odlaze. Sve se to može riješiti. Naši ljudi su jako vrijedni. Dovoljno je da pogledate našu Kandiju i vidite ove kuće“, kazali su mještani.

Spustila se noć,  i odlazimo, sa sobom nosimo jedan osobito pozitivan dojam.

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *