Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje teroristički napad koji je počinjen u vremenu džume namaza (15. mart t.g.), obavezne sedmične muslimanske molitve koja se obavlja petkom. Oružani napad na džamiju Al-Noor u regiji Hagley Park, i džamiju u regiji Linwood, u gradu Christchurchu, Novi Zeland, brutalna ubistva pedesetak vjernika, među kojima ima i djece, i neutvrđeni broj ranjenih, pokazuje da je ovaj teroristički akt, dobro planiran i izveden, sve u cilju otvorene mržnje prema pripadnicima isama.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija suosjeća se sa bolom porodica žrtava ovog gnusnog terorističkog čina kao i zajednicama u Christchurchu. Izražava duboko žaljenje za nevine žrtve, molimo Gospodara Svjetova da im podari Džennet firdeus, a svima vama u ovom teškom momentu podari snage i sabura.

BANA ukazuje, da se islamofbija i mržnja prema islamu i muslimanima, ogleda u samom postupku teroriste Brenton Tarranta (28), jednog od izvođača ovog krvavog terorističkog pira, na internetu objavljujući rasistički manifest najavljujći napad, koji je uživo prenosio na Facebook stranici. Vrlo je interesantno da je i sama administracija Facebook stranice sve to nijemo posmatrala, posebno ako imamo u vidu kako se odnose prema onim građanima BiH koji putem svojih profila pokušavaju zaštiti žrtve genocida od ponižavanja od strane sljedbenika četničko-ustaške ideologije, negatora genocida i UZP.

Ono što također treba biti alarmantno za svjetsku javnost, posebno za preživjele žrtve genocida – Bošnjake u BiH i Sandžaku, i ma gdje živjeli u svijetu, da je terorista Brenton Tarrant oružani napad na pomenutim džamijama na Novom Zelandu spremao uz velikosrpsku ideologiju i četničke pjesme, veličanje ratnog zločinaca Radovana Karadžiča kojem 20. marta 2019. pred Tirbunalom u Den Haagu treba biti izrečena Drugostepena presuda za genocid i ratne zločine protiv čovječnosti u vremenu srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu. Veličanje ratnog zločinca Karadžića i drugih zlikovaca iz srpsko-crnogorske genocidne historije, Marka Miljanova, cara Lazara…, čija imena je ispisao na okvirima za municiju, govori o njegovom odanom slijeđenju četničke ideologije i povezanosti ovog teroriste sa velikosrpskim terorističkim četničkim organizacijama koje djeluju po Srbiji, Crnoj Gori, manjem bh. entitetu koje su poslije Drugog svjetskog rata raspostranjene po Australji, Novom Zelandu, SAD, Kanadi, ali i nakon krvavih ratova iz ’90-tih u kojem su srpske agresorske snage počinile genocid nad Bošnjacima. Pripadnici srpske vojske nakon rata krijući se od sudske pravde razbježali su se po mnogim državama u kojima skrivaju identitet i da su bili ratnici gencoidne vojske. Ističemo, iza svih četničkih formacija stoje službene vlasti u Srbiji, državni ali i crkveni SPC vrh, koji su rehabilitirali ratnog zločinca Dražu Mihailovića kao i sve pripadnike zloglasnog Ravnogorskog četničkog pokreta. Aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u vremenu srpsko-crnogorske agresije na BiH, prema brojnim istraživanjima, sa položaja iznad opkoljenog Sarajeva, posebno sa Jevrejskog groblja, kao pripadnik zloglasne četničke jedinice vojvode Slavka Aleksića, pucao je sa četnicima na građane Sarajeva. Ovo je potvrdio i ratni zločinac četnički vojvoda Vojislav Šešelj, kod kojeg je Vučić naknadno prešao u ratnu jedinicu “Šešeljevi četnici” a kasnije u Srpsku radikalnu stranku.

Veličanje zločina i zločinaca izraženo je u Srbiji, ali i u manjem bh. entitetu RS, u kojem se sve češće mogu čuti u izjavama i pjesmama najave novih ratova, genocida – silovanja, logora, pljački, pokolja, progona.. što je posebno manifestvovano na posljednjem postrojavanju četničkih formacija u Višegradu – gradu živih lomača u kojem je počinjen genocid nad Bošnjacima, kada su guslali: “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”. Nihove genocidne pokliče javno je pohvalio njihov pretpostavljeni Milorad Dodik, koji je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva sigurnosne službe Novog Zelanda, Australije, kao i međunarodne institucije, da detaljno utvrde u kojem terorističkom četničkom kampu je prošao obuku Brenton Tarrant? Isto ko je još u pozadini ovog terorističkog zločina, ko su njegovi naredbodavci, i posebno da utvrde veze sa terorističkim četničkim kampovima u Srbiji, genocidnoj tvorevini RS i Crnoj Gori, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *