Aktivizam ne dopušta da drugi odlučuju o nama

Mogli bismo se složiti da mnoge vrijednosti, pogotovo one kulturne i sasvim ljudske naravi koje su donedavno u društvu postojale  s vremenom sve više gube na svom značaju i intenzitetu. Izgubljeni su  mnogi prioriteti- ko je važniji i šta je važnije, ko je bolji i šta je bolje. Ono što je bilo dobro više nije, a što je loše uzima se za primjer.

Naprosto, narod bi rekao pobrkali su se lončići, kruške i jabuke i šta još svašta ne. Ono što je do jučer bilo pozitivno omalovažava se i smatra prevaziđenim, dok se čak i ono negativno nameće i uzima kao pravilo. Društveno poželjne norme serviraju  se i unosi u naše porodice i domove putem elektronskih medija gdje su hedonizam, nemoral i raznorazni poroci postali maltene normalni i sastavni sadržaji naših života. Nasuprot, vrijednosti poput poštenja, dobrote ili iskrenosti manje se propagiraju i manje su u trendu. Štaviše, posljedice koje tim i takvim pristupom dopiru do nas i naše savjesti postaju sve brže, šire i dalekosežnije. Mnogi nisu svjesni ove mogućnosti, a mnogi je i negiraju. Sve to opet primjećujemo, ali nište ne preduzimamo.

Tako prepuštamo da nam drugi kroje i određuju naše mogućnosti i šanse, te time kontroliraju i usmjeravaju naše ponašanje, pa i  ‘poželjno’ mišljenje. I to nije ništa strano ni novo. Kroz sistem školovanja umjesto  da  znatiželju i kreativnost djece  razvijamo mi sputavamo tako da prestaju  razmišljati kako ne bi uzrokovali probleme.

Kontroliranje i manipuliranje ljudskim mišljenjima i osjećanjima je nešto što je danas postalo normalno. Društveni sistem u kom živimo inaugurirao je da se do uspjeha lakše dolazi na prjevaru i bez ulaganja rada i truda. Naročito se mladima  još nudi obilje zabave i razonode, obećanja u stilu hljeba i igara. Umjesto da se ispunjavaju zahtjevi ljudi i poboljša kvalitet života oni se obmanjuju i farbaju raznim bojama i lažnim nadama. Radi se o korisnim lažima koje služe da se stekne uvjerenje kako je određeno društveno uređenje najbolje. Ako već te laži ne budu sankcionirane onda se stječe dojam da se isplati lagati. To postaje uvriježeno mišljenje i način ponašanja. Tada nova radna mjesta, veće plate, jeftiniji stanovi i druge želje ostaju nedosanjan san. Šutnja i nereagiranje u tom slučaju samo potvrđuju slaganje i mirenje sa nametnutom stvarnošću. Bugreg.ba

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *