Vremena i generacije stupaju na historijsku scenu, zatim odlaze, ostavljajući iza sebe otiske u vremenu – utisnute znakove posredstvom kojih kasnije tragamo za njima, nastojeći razumjeti i objasniti njih i vrijeme u kojem su živjeli.

Iz vremena koja su iza nas ostali su različiti tragovi. Ostala su sjećanja, stari zapisi, spomenici, građevine i arheološke iskopine. Ostale su brojne druge materijalne forme koje spašavaju prošlost od zaborava. Zaborava – kao jedine istinske smrti.
Stare fotografije, koje nam svjedoče o minulim vremenima, takvi su tragovi.

Fotografija se, kao medij i historijski izvor – javlja u XIX. stoljeću, u jeku razvoja građanskoga društva. Društva čija je želja da njeguje i čuva svoje uspomene. Razdoblje u kojem se fotografija javlja, razvija i širi razdoblje je dnevnika, pisama, portreta. Razdoblje je u kome su samosvjesni građani htjeli da ispričaju i trajno zabilježe svoju osobnu priču, čuvajući je za naredne generacije. Tokom posljednjih decenija XIX. stoljeća, duh građanske Europe postupno zahvata i prostore Bosne i Hercegovine, uključujući i Bugojno.

 

www.bhklik.ba

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *