IZ POVIJESTI ŽRK “ISKRA” BUGOJNO

Te 1985-te godine novoformirana ekipa ŽRK “Iskra” željela se uključiti u zvanično natjecanje. Na našem području srednje Bosne nije postojao najniži rang natjecanja. Za uključenje u Hercegovačku ligu trebala se tražiti saglasnost svih klubova. Razmišljalo se o uključenju u Krajišku ligu. “Iskra” je već na nekim turnirima pokazala da se radi o perspektivnoj ekipi. Na kraju Rukometni savez BiH donosi odluku o proširenju kvalitetne Republičke lige sa 12 na 14 klubova. Tako se ekipa Kaknja spašava od ispadanja te “Iskra” uključuje u natjecanje.

Prije početka natjecanja u Kuparima se održavao Rukometni kamp BiH. Pred mnoštvom trenera i rukometaša, predstavnik ŽRK “Iskra” iz Stoca, koja je najavljivala borbu za osvajanje Prvog mjesta u Republičkoj ligi, počinje svoj monolog: “Neko Bugojno mi se metilja u ligu” i tome slično. Trener “Iskre” Bugojno bio je prisutan te ga prekinu da ne bi previše lupetao. Objasni mu zašto je došlo do uključenja. Bugojno je tada bilo daleko jači rukometni centar od Stoca.

U trećem kolu Bugojanke gostuju u Stocu. Pobjeđuju favoriziranog domaćina. Na kraju prvestva “Iskra” Bugojno bila je mnogo bolje plasirana od “Iskre iz Stoca.

Iskrine igračice tada stare 16 godina, u prvoj sezoni natjecanja, napravile su pravi BUM i osvajile treće mjesto. U rukometnim krugovima ŽRK “Iskra” je spominjana kao jedistven primjer stvaranja rukometne ekipe. Naredne sezone osvajile su drugo, a potom i prvo mjesto te plasman u drugu saveznu ligu. Na fotografiji iz tog vremena su rukometašice ŽRK “Iskra” koje su na startu ispisale zlatne stranice ženske rukometne povijesti u Bugojnu. Ratko Menjak za www.bugreg.ba

 

Stoje: Trener Menjak, Hadžić, Jarpun, Pocrnja, Radanović, Čelina, Renjić

Čuče: Brečić, Šarić, Kajić, Kunovac, Ljubunčić, Čolić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *