Danas je u Bugojnu održana svečana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite (OŠCZ) povodom 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije BiH i Svjetskog dana civilne zaštite.

 

Istaknut je značaj ovog segmenta djelovanja u lokalnoj zajednici i uručene pismene pohvale pojedincimam koji su se posebno istakli u 2018. na planu pomoći i zaštite stanovništva.

Na početku sjednice, prisutnima se obratio načelnik Općinskog štaba civilne zaštite Bugojno Mirsad Karadža koji je kazao, između ostalog, da dobro organizovan sistem civilne zaštite u svijetu znači automatski povoljnu klimu i dobre uslove za život ljudi, koji će biti zaštićeni od problema uzrokovanih eventualnim prirodnim i drugim nesrećama.

-Štab i Služba civilne zaštite u Bugojnu čine već godinama napore na tom planu, a sve urađeno doprinosi smanjenju šteta i povećanoj sigurnosti građana – rekao je Karadža.

Osim pripadnicima CZ-te on se, ovom prilikom, zahvalio institucijama, organizacijama i pojedincima, koji su pomogli da djelovanje Civilne zaštite bude na još većem nivou.

Čestitke povodom Dana civilne zaštite i Dana nezavisnosti BiH uputio je,komandant Općinskog štaba civilne zaštite Bugojno, načelnik Hasan Ajkunić.

– Sve elementarne nepogode, koje su do sada bile na našem području, bez pomoći običnog čovjeka, koordinacije OŠCZ, kantonalnih, entitetskih i državnih štabova, mi ne bismo pravovremeno mogli rješavati – naglasio je, između ostalog, načelnik Ajkunić.

Sjednica je završena uz želju da u 2019. ne bude prirodnih, odnosno elementarnih nepogoda u našoj zemlji koja je, inače, 3. aprila 1994. primljena u Međunarodnu organizaciju civilne zaštite. Podsjetimo, Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je formirana 2001.godine, a 2004. godine i Općinska služba za civilnu zaštitu Bugojno, za koju je istaknuto da odgovorno provodi zadatke iz svoje nadležnosti, što najbolje potvrđuje činjenica da u poplavama, požarima i drugim nepogodama, koje su proteklih godina zahvatile područje naše općine, nije bilo smrtno stradalih osoba.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *