Ibrahim Forić 71.– krojač koji je po mnogo čemu poznat,otac bicikla u Bugojnu

 

Biciklizam u Bugojnujedan je od naših najstarijih organiziranihsportovaima vrlo bogatu prošlostU ovom dijelu govori se opovijesti i ljudima koji su  je pisali

Vožnja biciklom bila je već početkom 70-tih godina 19. stoljeća dio prometa u Bugojnu. Ti su prvi biciklisti uz užitak morali podnijeti neugodnosti: vožnja na tvrdim gumama bila je ‘patnja’ i po gradskim ulicama, a kamoli po lošim cestama izvan grada. Ponekad je, uz neugodnosti, bilo i opasnosti. Morali su se braniti od građana… ‘jer su svojom brzinom dovodili djecu u opasnost.

 Izvan gradova nije se sve završavalo na povicima negodovanja i prijetnjama. Znala je doletjeti i poneka kamenica ‘jer je to brzo đavolje vozilo uplašilo konje, pa su se i kola znala prevrnuti .

U svijetu se, uz vožnju biciklom, širio i sport, a glasovi o tim natjecanjima stizali su i u Bugojno.  Najbolji bugojanski vozač u to vrijeme je Ibrahim Forić,zasigurno je najstariji biciklista  u Bugojnu, koji je vozio drumski biciklizam  imao je svake godine nekoliko uticajnih trka.

Danas, u svojoj 71. godini, Ibrahim je jedan od rijetkih srećnika koji mogu da kažu da su posvetili život onome što su voljeli. Svoju ljubav prema biciklizmu ispoljio je kroz 1.000 jednodnevnih trka u zemlji. Krojač koji je po mnogo poznat, a ponajviše po svojim prelijepim odjevnim predmetima koje šije i na taj način impresionira one koji ih kupuju.Krojarstvom se bavi već 71 godinu.

Izvor fotografija: Ibrahim Forić ‘Prusac 

Biciklisti maratona Bihać-Srebrenica prošli kroz Bugojno
Biciklisti maratona Bihać-Srebrenica prošli kroz Bugojno

  

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *