Voda iz azbestnih cijevi ne izaziva štetne posljedice po zdravlje ljudi, no vađenje tih cijevi na površinu moglo bi biti opasno, izjavio je Feni direktor Zavoda za javno zdravstvo .

On je kazao, komentirajući postojanje azbestnih cijevi kako na području Bugojna tako i u drugim gradovima u BiH, kako bi njihovo uklanjanje, odnosno vađenje na površinu moglo biti opasno. Podsjetio je kako azbestnih cijevi ima i u drugim evropskim gradovima kao što su Beč i Budimpešta.

– Cijevi nisu opasne, no azbest postaje opasan ako ga neko pokuša izvaditi iz zemlje. Znači, bilo bi opasnije da se one izvade. Ono što ja znam iz literature jeste da bi cijevi bilo najbolje ne dirati i ostaviti u zemlji, znači ne vaditi ih na površinu – naglašeno je.

Dodao je kako se u literaturi ne može naći da su azbestne cijevi praktično štetne po zdravlje jer azbest nije topljiv u vodi.

Azbest je jedino opasan ako se udiše, odnosno ako se udišu njegova vlakna koja predstavljaju izravnu opasnost za zdravlje ljudi.

Radi se o azbestnim vlaknima koja se nošena vjetrom zabadaju u plućne membrane gdje mogu izazvati teške oblike azbestoze pluća te karcinom.

Podsjetimo, EU je 2005. godine zabranila upotrebu azbesta kao materijala.

Poboljšano je stanje u snabdijevanju pitkom vodom građana Bugojna…

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *