Tokom cijele prošle godine, agencije za statistiku, entitetske i državna, iznosile su podatke koji su iznenadili i najveće optimiste – kako je u Bosni i Hercegovini ostvarena rekordna zaposlenost.

Od kada se statistike vode nikada nije bilo više zaposlenih i manje nezaposlenih“, tvrdili su agencijama, dodajući da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

Laže li nas statistika ili zbilja

Pokušali smo saznati gdje se to zapošljavaju naši ljudi, gdje se otvaraju nova radna mjesta, gdje se to kod nas stvaraju nove vrijednosti, usluge, novi proizvodi?

Pošli smo od podataka Zavoda za zapošljavanje  , objavljenih sredinom decembra prošle godine, da je za 11 mjeseci 2018. god. sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zbog zaposlenja odjavljeno 40.651 lica.

Podvlačimo zbog zaposlenja.

Ni riječi o tome gdje su zaposlena ova lica, u kojim oblastima, privatnom ili državnom sektoru?

Ni ekonomista Faruk Hadžić ne vjeruje puno podacima koje objavljuju naše institucije, jer su više puta demantovale same sebe.

Radili sam jednu analizu, koju nismo još uvijek nigdje objavili, a to je kakve bi efekte imalo na ekonomski rast da smo zaposlili 75.000 radnika u tri godine i da su svi prijavljeni na minimalnu platu od 400 km.  Rezultati kažu da smo trebali imati ekonomski rast od 6,7% u 2016. godini i 7,3% u prošloj, a što nije bilo ni blizu ovim brojevima. Stvarno stanje je da smo imali daleko manji broj zaposlenih od broja koji objavljuju agencije za statistiku”, naglašava Hadžić

I kada sve saberemo i oduzmemo, izgleda da će statistika nezaposlenosti u BiH u vremenu pred nama ići na ruku isključivo političarima. Od nje građani teško da će imati bilo kakvu korist.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *