Kantonalni odbor SDA kandidirao je dosadašnjeg premijera Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahira Lendu za mandatara za sastav nove kantonalne vlade te je imenovao kandidate za tri ministarske pozicije, kao i kandidate za Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

– Dosadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić ponovno je kandidat za tu poziciju, dok je kandidat za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, a Nisvet Hrnjić za ministra privrede – kazao je Feni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

Preostala četiri ministarska mjesta u Vladi SBK-a popunit će stranke okupljene oko HDZ-a BiH, a ta koalicija predložit će i ministra iz reda srpskog naroda, koji će biti imenovan uz saglasnost SDA.

Kantonalni odbora SDA utvrdio je i listu kandidata te stranke za Dom naroda Federacije BiH te očekuje da to uradi i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

– Što se nas tiče, nema nikakvih smetnji da konstituirajuća sjednica Skupštine bude održana već u petak, kako bismo izabrali delegate u Domu naroda. Kada je u pitanju nova vlada, to bi moglo potrajati petnaestak dana jer postoje procedure koje moramo ispoštovati – kazao je Mekić.

Na upit o eventualno trećem koalicijskom partneru u kantonalnom vlasti, Mekić je rekao da se formiranju vlasti nije pristupilo ishitreno te da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet formirati vladu, odnosno da imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBK-a i bez trećeg partnera.

– Iz centrala naših stranaka dobili smo zeleno svjetlo da idemo u ovom pravcu i radimo ono što su nam rekli. S obzirom na to da nije došlo do neke koalicije koja će se provlačiti od državnog, prema federalnom i kantonalnom nivou, išli smo na to da skupimo dvotrećinsku većinu i da napravimo novu vladu – dodao je Mekić.

Na oktobarskim izborima od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK-a, SDA je osvojila deset mandata, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a zastupnika imat će Nezavisni blok.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *