U Federalnom ministarstvu za boračka pitanja otkucana su sva rješenja za jednokratnu pomoć koju je dobilo 33.758 demobilisanih boraca, tako da borci mogu otići u svoje vojne odsjeke po rješenja.

Demobilisani borci, njih 33.758, koliko je ispunilo uvjete za dobijanje jednokratne novčani pomoći od Federalnog ministarstva za boračka pitanja, mogu otići po rješenja o pomoći u svoje grupe za pitanje vojnih evidencija, gdje su i predali dokumentaciju. To je za Faktor potvrdio Salko Bukvarević, resorni ministar, koji nam je rekao kako bi isplata pomoći mogla početi u prvoj polovini februara.

– Sva rješenja su otišla na teren i borci mogu otići u svoje grupe za pitanje vojnih evidencija, u svojim općinama, i preuzeti svoja rješenja. Federalno ministarstvo za pitanja boraca će do srijede završiti kompletan svoj posao i proslijediti podatke u Ministarstvo finansija FBiH. Dakle, unijet ćemo sva ta rješenja u trezor kako bi Federalno ministarstvo finansija moglo dalje raditi svoj posao, a potom isplatiti jednokratne novčane pomoći. Očekujemo da ti ljudi u prvoj polovini februara dobiju novac – rekao nam je Bukvarević.

Kaže kako preostaju još provjere žiro računa koje su borci dostavili, a na koje će se uplatiti novac.

– Nažalost, imamo iskustva da borci pošalju račun koji im je prije dvije godine ugašen i onda mi sada moramo provjeriti sve, jer ukoliko je samo jedan račun pogrešan, i ostali će borci imati problema – objašnjava nam Bukvarević.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo za boračka pitanja raspisalo je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica 30. novembra 2018. godine, a koji je bio otvoren do 27. decembra. Prvobitno je bilo odlučeno da se pomoć isplaćuje po principu obračuna 4,5 KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama. Međutim, u skladu sa raspoloživim sredstvima, odlukom ministra Bukvarevića, povećan je iznos na pet KM. Primjera radi, borac koji je bio u vojsci 36 mjeseci dobit će 180 KM pomoći.

– Na raspolaganju smo imali 7,5 miliona KM. I mi smo sav taj novac podijelili na njih 33.758, koliko ih je ispunjavalo uvjete. Odnosno, odlučeno je da može ići pet KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama – objasno je ranije Bukvarević.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *