Vecina historicara zbog netacnog prijevoda, ili zbog neznanja, kazu da se Tvrtko okrunio u Milesevi za kralja Bosne, Huma i Srbije, nakon sloma Srpskog vladara Nikole Altomanovica, kojeg je Tvrtko porazio u bitci kod danasnjeg Prijepolje, ili popularna Polimska bitka 1373, kada Bosanske granice izbijaju najvecim dijelom kod Lima, i kod danasnje Senicah, tj Sjenice, koja je tada postala pogranicno mjesto izmedju propalog Srpskog carstva nakon Uroseve smrti 1371, i novog Tvrtkovog Kraljevstva.

Tvrtko je nakon sloma Altomanovica, ozenio se kcerkom Bugarskog cara Stracimira Dorotejom, i nakon Bogumilske bune 1363-1370, o kojoj cu pricati u narednoj temi malo vise. Doroteja, pravoslavne vire bijase, i ona Tvrtka ubjedi da pocne nakon sloma Altomanovica, da Tvrtko uzme i Serbskuh krunu. No, kako je Madjarsko-Hrvatski kralj Ljudevit, bio protiv, i koji mu je pomogao u suzbijanju Bogumilske bune, Tvrtko se je krisom krunisao u Bosni prvo, za Bosanskog kralja. Kao sto su uvijek radili. Njegov brat Vukic je svjedok da je Tvrtko bio krunisan u Milama za Bosanskog kralja, kao i vodeca vlastela tog doba. Katolicke i patarenske vjere. No, najbolji dokaz o Tvrtkovoj krunidbi u Bosni, nam daju Dubrovcani, koji su imali obicaj da zapisivaju sve vaznija dogadjanja u susjedstvu.Neki, historicari poput Thalocija, nam govore, da je Milesevska krunidba, zapravo mit, da Srpski osjecaji ne budu povrijedjeni, nakon poraza Altomanovica 1373.On, nam kaze.

”Tvrtko se nije krunio u Milesevi u Podrinju, nego u Milima, koje se po njemu nalazi kod Kljuca u zupi Banjica.Jedini je kvazi historicar Mauro Orbini dao neku jacu podlogu o krunisanju Tvrtka u Milesevi, koju nijedan ozbiljni strani historicar nije prihvatio.

Dubrovcani nam pak kazu ovo u pismima.Iz povelje Tvrtka napisano njima.

Tvrtko je bio ovjencan s dva kraljevska vijenca, najprije onim Bosanskog kraljevstva, pa onda u Srpskoj zemlji vijencom njegovih Srpskih praroditelja.

ORIGINALNA PORUKA TVRTKA DUBROVCANIMA

Spodobi me Krist sugubim vincem, iako obaja vladicstvija ispravlati mi,pr’vije od isprva v bogum darovan’iji nam zemli Bosni, potom ze gospodu mojemu Bogu,spodobslu me naslidovati pristol mojih praroditela gospode sr’bske,mene ze videstu zemlju praroditel moih po nih ostavlsu i ne imustu svojega pastira.I idoh, v sr’bskoju zemlju zelaje i hote ukripiti pristol roditel’ moih, i tamo s dsu mi vincan bih Bogim, darovanim mi vincem, na kraljevstvo praroditel moih.

Mihajlo Dinic, covjek koji je zasluzan za aktu da je Tvrtko krunisan kao kralja Bosne u Milesevi,jer je iz jednog Dubrovackog teksta 24/9/1378 zakljucio da je krunisan u Milesevu na Mitrovdan, dne 26/10/1377.

No, Dinica, totalno razbija jedan drugi zapis Kliskog trgovca Radica u kojem on Tvrtka I,zove kraljem Bosne, prije 18 Oktobra 1377.

U Pismu koje on pise za Dubrovnik 5 Novembra 1377 iz Podvisokog.

”Ja sam  po nalogu kralja Bosne sa svim suknom, koje sam donio iz Dubrovnika, otisao s njegovom vojskom, ja sam poslao jednog brzotecu s recenim pismima, a taj je brzoteca krenuo iz Bosne s tim pismom na dan 18 Oktobar i to je pismo, koje je nosio bilo orobljeno u Porimu, vise Mostara. i recena pisma bila su poderana i brzoteca se vratio u Podvisoko.U ovom pismu Radic zove Tvrtka kraljem Bosne, prije 18/10/1377.On veli, da mu je kralj Bosne, zapovjedio  i da je on radi toga na dan 19/10 poslao brzotecu u Dubrovnik s pismom.Prema ovom suvremenom svjedocanstvu Tvrtko I bio je Bosanskim kraljem prije 18/10/1377.Ako se Tvrtko okrunio Srpskom krunom na Mitrovdan 1377,on je morao biti prije toga okrunjen Bosanskom krunom u samoj Bosni,pa mu odatle i naziv kralj Bosne, kako ga nazivlje suvremeni trgovac Radic.I Dubrovcani 15 Novembra 1378 zovu Tvrtka 1 Gospodin kralj Bosne i Rase i vele da je im sada postao udaljeniji, otkada je preuzeo Srpsko kraljevstvo.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *