Tokom proteklog dana policijski službenici Uprave policije MUP Srednjobosanskog kantona proveli su opsežnu akciju na suzbijanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Naime, dana 08.01.2019. godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije su na osnovu usmene naredbe Općinskog suda Travnik izvršili pretres vozila marke „VW Cady“, registarskih oznaka O06 T 812, koje koristi E.H. rođena 1994. godine iz Travnika kao i navedene osobe, te je tom prilikom pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis i kokain.

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, slobode su lišene četiri osobe i protiv njih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje, potvrdio je za Novum.ba glasnogovornik MUP SBK Hasan Hodžić, te dodao:

„Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak kontinuirane borbe protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, koja ima za cilj suzbijanje i sprečavanje ove društveno opasne pojave“.

Aktivnosti navedenih službenika nastavljene su u saradnji sa Jedinicom za specijalističku podršku MUP, te je na adresi Poturmahala, na području općine Travnik, na osnovu usmene naredbe Općinskog suda u Travniku izvršen pretres porodične kuće i pratećih objekata koje koristi M.S. rođen 1975. godine. Tokom pretresa pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

Uspješnu akciju sproveli su i policijski službenici PS Travnik, koji su poduzimajući mjere i radnje na rješavanju krivičnog djela krađe novca (dnevni pazar) iz ugostiteljskog objekta na Babanovcu – Vlašiću, došli do saznanja da su počinitelji ovog djela A.S. rođen 1986.godine i Š.N. rođen 1999.godine, oba iz Zenice. Novac su po saznanjima koristili za kupovinu opojnih droga od Travničanina, inicijala D.S. rođenog 1980. godine, kod kojeg je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

U okviru navedene opsežne akcije, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno, PS Bugojno i PS Gornji Vakuf-Uskoplje su na osnovu Naredbe Općinskog suda Bugojno izvršili pretres porodične kuće u mjestu Bistrica na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje, koju koristi Z.S. rođen 1991. godine, te je tom prilikom pronađena praškasta materija za koju se sumnja da je opojna droga speed.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *