Na temelju statističkih pokazatelja Službe za opću upravu i BIZ Općine Travnik, zaključuje se da je u protekloj godini zabilježen negativan prirodni priraštaj, kao što je to bio slučaj i prethodne godine.

U matičnu knjigu rođenih u 2018. godini upisano je 544 rođenih, a pred toga zabilježeno je i dodatnih oko 70 zahtjeva za upis djece koja su rođena u inostranstvu, dok je u knjigu umrlih upisano 615 građana. U protekloj godini na području općine Travnik vjenčano je 332 parova, a upisano je njih 410, što se opet odnosi na naknadne upise vjenčanja građana koji žive u inostranstvu.

Besplatna vjenčanja

Stoga, kako bi se povećao prirodni priraštaj na ovom području, u 2019. godini Općina Travnik već petu godinu zaredom i u okviru obilježavanja prepoznatljive travničke kulturno-zabavne i sportske manifestacije „Dani općine Travnik“, afirmiše i podržava formiranje bračne zajednice, osiguravajući mogućnost besplatnog vjenčanja i svih potrebnih uslova za jedan od najvažnijih dana u životu.

 

Iz Općine Travnik upućen je poziv za sve one koji svoje vjenčanje planiraju u mjesecu martu da budu dio prakse svečane organizacije zajedničkih vjenčanja za više parova, a savjetnica načelnika Općine Travnik, Mirjana Lovrinović je kazala da je uveliko postala praksa da se kraj mjeseca marta okruni jednim od najvažnijih životnih događaja i to na jednoj od najatraktivnijih travničkih turističkih lokacija, tvrđavi Stari grad. Lovrinović je također naglasila da ove godine dodjeljuju i jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 300 KM nezaposlenim porodiljama.

 

Idealno mjesto za savršene vjenčane fotografije

Za sve parove, koji planiraju vjenčanje u proljeće, 2019. godine ovo je idelana prilika u okviru koje također mogu besplatno iskoristiti vjenčanicu, usluge šminkanja i frizure, te cvijeće i ketering, a na zajedničko vjenčanje, koje će se održati u prelijepom ambijentu Starog grada, idealnom mjestu za savršene fotografije, mogu pozvati članove svoje porodice i prijatelje

 

U Općini Travnik, svake prve srijede u mjesecu, također svi parovi imaju mogućnost besplatnog vjenčanja kazala je Sebina Karač, stručna saradnica za pravne poslove Matičnog ureda Općine Travnik, te dodala da se iskreno nada da će ove godine imati najviše vjenčanja do sada.

Svi zainteresovani se zbog dostavljanja neophodne dokumentacije mogu prijaviti najkasnije do 21. februara, 2019. godine u Centar za pružanje usluga građanima ( šalter sala) u Travniku.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *