Popularni Haro, pravim imenom Muharem Hamzakadić, rođen 1970.godine u drevnom Pruscu, nekada prijestonici Kadiluka, danas poznatom po najvećem vjerskom hodočašću muslimana u Europi – Ajvatovići.

Prve korake i pokrete narodnih igara učio je još u osnovnoj školi. i počnu aktivno da sviraju.Sjeća se Haro neki od članova tadašnje folklorne sekcije: Dževad Daul Čeda, Hazim Alibdibegović, Ahmet Žuljko.Nakon petogodišnje aktivnosti u folkloru, prelaze u stariju grupu u kojoj svira i pjeva.S radošću se sjeća gostovanja u Bugojnu, Svetozarevu, Čapljini, Ljubljani itd.

Prvi bend -Stari Grad

Krajem 1989.godine Haro osniva svoj prvi bend “Stari Grad” koji je postajao sve do 1992.godine, kada počinje agresija na BiH.Haro se aktivno kao borac uključuje u odbranu Prusca i BiH.Bio je to uglavnom kpmercijalni bend koji je nastupao u restoranima, na svadbama i slično.

Harine ratne pjesme

Kao pripadnik Armije BiH Haro je, osim što je ratovao, najplodniji autor ratnih pjesama Gornjevrbaske regije.U jeku rata 1992, godine snimio je album ratnih pjesama među kojima je pjesma “Vod IDV”, Zorane, 21.Maj, itd.

Drugi album hitova -1996.godine

Veoma značajan period za ovog vrsnog muzičara počine akon rata, 1996.godine, kada snima svoj drugi studijski album.Materijal je snimio u Zagrebu i Opatiji, a produkcija je završena u Ljubljani.Na tom albumu naći će se hitovi “Mađarica” ​​i “Male” stvari”

Pored vlastitih nastupa, Haro u narednoj vazi muzičkog rada, počinje komponirati pjesme za druge izvođače.Između ostalih, njegove pjesme pjevaju, Hanka Paldum, Davor Badrov i drugi. kompozitorom.Više od 80 njegovih pjesama danas pjevaju drugi poznati pjevači.Bugreg.ba

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *