Na današnjoj je održanoj 13. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno usvojila Prijedlog budžeta općine Bugojno za 2019.godinu u iznosu od 7 687 000 KM, kao i Odluku o izvršenju proračuna za naredni godine.

U uvodnom dijelu rasprave Glavnog tužitelja općine Hasan Ajkunić, kao predlagač budžeta, istakao je kako će se pri izradi Prijedloga proračuna predvidjeti da će iznos od 55.000 KM biti dopunjen za prijenos Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija.

Potom je, uz jedan kraći pauzu, oko dva sata vođena rasprava o budžetu za naredni godine. Kako će se pokazati prilikom glasovanja diskusija je vođena u odnosu na većinu u Općinskom vijeću kojeg su predstavljali vijećnici SDA, Koalicije hrvatskih stranaka i Nezavisne liste, koji su u svojim izbljevima uglavnom podržali predloženi proračun, s jedne strane, te s druge strane vijećnika SDP-a , SBB-a i pojedinih samostalnih vijećnika koji su u prvom redu tražili od Komisije za proračun i finansijski odgovor da li su prije izrade Prijedloga proračuna za 2019. godinu korisnici proračuna podnijeli izvještaje o troškovima sredstava u proteklom godinu kao i zahtjevi za odobravanje sredstava u narednoj godini. Također, u svojim brojnim istupima, vijećnici opozicija najavili su da neće glasovati za ponuđeni Proračun za 2019.

Po završetku rasprave podržani od strane vijećnika, SDA, Koalicije hrvatskih stranaka i Nezavisne liste sa 15 glasa “ZA” usvojili su budžet za naredni god, dok se SDP-ovi, SBB i samostalni vijećnici nisu izjasnili.

Inače, u odnosu na predloženi proračun prihvaćen je za 221.000 KM, ali u odnosu na proračun za ovaj manji za 286.000 KM.

Također, sa 15 glasova “ZA” usvojene su Odluke o izvršenju proračuna općine Bugojno za naredni godine.

RTV Bugojno

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *