Sveti Nikola razveselio bugojanske mališane Nikola su djeca razveselila prigodne darove, a svi mališani su imali priliku fotografirati s njim za uspomenu.

Sveti Nikola – svetac djece i pomoraca. Činio je čudesa. Poput Isusu smiruje uzburkano više i zato je zaštitnik marinara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete koje je zapela riblja kost u grlu – naziva ga zaštitnikom djece Sv. Nikola je rođen u gradu Patari u Maloj Aziji (Licini) u 3. st. Bogati roditelji dugo nisu mogli imati djecu, pa su od Boga stvorili malu Nikolu koja dobiva ime po biskupu u Miri. Već kao mali Nikola volio je sve ljude oko sebe što ga je naučila njegovim dobrim roditeljima koje nesumnjivo brzo umiru Nikola ostaje sam. Nikola nasljeđuje njihovu bogatstvo, ali nije uzoholik već uvijek ima srce za nevjere.

Sv. Nikola živio je u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koje vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imali igračke niti obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak, djeca su vrijedna svaki dan čistila i pazila svoje čizme, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavio u prozor. Nikola bi navečer prolazio i svaki prozor u kojem je bila lijepa čizmica stavila bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola bivao sve stariji. Više nije na svoj imendan mogla ući u selo i donijeti igračke, mame nisu htjeli da im djeca budu u sutra ako u jutarnjim satima naći prazan čizmicu.I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što se našlo u kući. Kako su bili siromašni, bili su žučni jabuke, orasi, bomboni su zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imali dovoljno igračaka i slatko je razveselilo.

Sv. Nikola postaje zaštitnik sirotinje. Mladi Nikola odlazi u školu za svećenike i vodi ga njegov brižan biskup u gradu Miri. Na ga upućuje na svetost i pobožnost.

Nikola postaje svećenik i želi širiti ljubav kakvu je imao Isus za svoje braće ljudi. Uskoro mu umire stric, biskup Mire i svi misle da će ga Nikola naslijediti. Ne, na skroman i strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samostalan život. Vraća se za nekoliko godina baš kad umire biskup, nasljednik njegovih štapića. Ovaj put nije mogao pobjeći i postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

Sveti Nikola – zaštitnik pomoraca

Činio je čudesa. Poput Isusu smiruje uzburkano više i zato je zaštitnik marinara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete koje je zapela riblja kost u grlu – naziva ga zaštitnikom djece.

U svom životu se uvijek borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznala Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. god. Svečano je sahranjen u crkvi mirske metropole.

Mnogi ljudi su dolazili i molili, a ostalo je zabilježeno da su grob sveti Nikole pohodili i mnogi Slaveni, vjerojatno je zato poštovanje Sveti Nikole kod nas toliko rasprostranjeno.

Kad su zavičaj sveti Nikole osvojili Turci, u snu javio jednom svećeniku iz Barija u Italiji i rekao da želi da mu tijelo bude preneseno u Bari. Bilo je do 1096. god. U Bariju je podignuta velebna crkva posvećena sv. Nikoli, gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Sv. Nikola cijelo je života shvaća da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čudes i zbog nje je proglašen svetim. Od našeg sv. Nikole možemo naučiti kako žive vjera i ljubav.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *