Fondacija Hastor u proteklom periodu realizovala je projekat koji je imao za cilj obučiti mlade ljude i pružiti im zanje i vještine potrebne za tržište rada.

Ovaj projekat pod nazivom “Training for Job – Training to Stay“ je finansiran od USAID WHAM aktivnosti.

Realizacija projekta je trajala u periodu 1. aprila do 31. oktobra 2018. godine tokom čega je obuku prošlo 90 osoba s područja općine Bugojno i uže regije, a 60 najuspješnijih je dobilo priliku za zaposlenje u kompaniji Prevent Step u Bugojnu.

Svoje iskustvo o učešću u obuci podijelila je Edisa Subašić, trenutno zaposlena u Prevent Stepu.

“Prijavila sam se na konkurs i nakon uspješno završene obuke dobila sam priliku za zaposlenje u Preventu. Zahvalna sam na pruženoj prilici da steknem radno iskustvo i da se osamostalim”, kaže Subašić.

Direktor USAID WHAM aktivnosti Fuad Ćurčić je naglasio da: “Svako novo radno mjesto u tekstilnoj industriji je izazov za svakog radnika i poslodavca. USAID WHAM je podržao ovaj projekat sa ciljem da grad Bugojno nastavi biti mjesto uspješnih preduzeća i vrijednih ljudi.“

Projekat je realizovala Fondacija Hastor koja kroz svoje djelovanje pruža direktnu podršku mladima u BiH i motiviše ih da učenjem, radom i trudom postanu samosvjesni lideri, te doprinose razvoju kompletnog društva.

Fondacija Hastor aktivni je zagovornik uvođenja dualnog sistema obrazovanja i kontinuirano sarađuje sa domaćim i stranim organizacijama koje djeluju u ovim oblastima.

“Smatramo da je ovo bitno koliko za nas kao organizaciju, tako i za lokalnu zajednicu gdje je suština bila i ostaje da što veći broj ljudi dobije adekvatne vještine i znanja kako bi ušli u process rada, te ostali na održivim radnim mjestima. Takođe, bilo je uživanje sarađivati sa WHAM ekipom, tako da se nadamo da će ova saradnja biti vrlo brzo nastavljena i produbljena”, izjavio je direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin.

Tokom realizacije projekta osposobljeno je pet trenera koji su vršili obuke kroz ovaj projekat.

Izvor: bug.ba

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *