U Travniku je danas održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona, na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o osnivanju stalnih i povremenih radnih tijela, te Prijedlog odluke o uspostavljanju Kolegija 8. Saziva Skupštine SBK/KSB.

Na osnovu današnjeg imenovanja članova 12 stalnih i 2 povremena tijela, te Kolegija 8. saziva Skupštine SBK/KSB, stekli su se uslovi za sazivanje prve  radne sjednice i to vanredne na čijem će se dnevnom redu naći i nacrt budžeta za narednu godinu.

Prva vanredna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona koja će se održati 06.12 .2018.godine ( četvrtak ) s početkom u 10:00 sati u sali Skupštine Kantona u ul.Aleja Konzula bb Travnik.

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red

1. Nacrt budžeta SBK/KSB za 2019.godina.
2. Nacrt zakona o izvršavanju budžet SBK/KSB za 2019.godinu.
3. Prijedlog Odluke o usvajanju Prostorne osnove.

Imenovani su predsjednici, zamjenici predsjednika, članovi i vanjski članovi Zakonodavno-pravne komisije, Komisije za pravdu, ljudska prava i građanske slobode, Komisije za privredu i ekonomsku i finansijsku politiku, Komisije za školstvo, kulturu, sport i omladinu, Komisije za poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša, Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Administrativne komisije, Komisije za borbu protiv korupcije, Komisije za ravnopravnost spolova, Mandatno-imunitetske komisije, Komisije za boračka pitanja i Komisije za kontrolu rada policije.
Povremena radna tijela Skupštine Srednjobosanskog kantona su također dobila predsjednike, zamjenike predsjednika, članove i vanjske članove, i to Komisija za ustavna pitanja i Komisija za izbor i imenovanja.

Kolegij VIII saziva Skupštine Srednjobosanskog kantona čine predsjedavajući Skupštine i zamjenici predsjedavajućeg Skupštine, predsjednici klubova zastupnika političkih stranaka zastupljenih u Skupštini i sekretar Skupštine.

 

Podsjećamo prema rezultatima oktobarskih Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK-a, SDA će imati deset, dok će isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji sa kantonalnim odborom HDZ-a 1990, imati i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika, u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK-a, imati Nezavisni blok.

Jedna zastupnica čini Klub Srba, 11 zastupnika Klub Hrvata, dok je u Klubu Bošnjaka 18 zastupnika. Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Amer Mrako, Ilija Nakić za predsjednika Kluba Hrvata, te Ljubinka Atanasijević za predsjednicu kluba Srba.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *