Amplituda odnosa Popovića i Broza išla iz krajnosti u krajnost, od najbliže saradnje do potpunog razlaza

 

I NAJNEPRISTRASNIJI istoričari imaće vrlo komplikovan zadatak kada budu procenjivali ulogu Koče Popovića u događajima koji su obeležili kraj prve polovine i skoro celu drugu polovinu prošlog veka. Bio je izuzetno kompleksna i po mnogo čemu neobičnu ličnost. Najverovatnije neće, kao uostalom i – njegovi savremenici – detaljnije proniknuti u srž te neobične ličnosti. Nije nimalo jednostavno objasniti sve njegove sklonosti, talente i životna opredeljenja? Kako objasniti intelektualca širokog spektra: pesnika-nadrealistu, književnika i filozofa koji učestvuje u Španskom građanskom ratu, i netom posle toga postaje vojnik revolucije, jedan od najslavnijih komandanata proleterskih jedinica, a potom vrhunski diplomata. U žiži tog interesovanja nesumnjivo će biti Kočini odnosi sa Josipom Brozom Titom čija je amplituda išla iz krajnosti u krajnost, od najbliže saradnje do potpunog razlaza.

 

Rođen 14. mart 1908. godine, u beogradskoj porodici Popović, jednoj od najbogatijih u Srbiji, sin krupnog kapitaliste, Konstantin “Koča” Popović trebao je imati pomno isplaniranu budućnost, ne previše ispunjenu ludim zapletima i obratima. Pa ipak, u 84 godine svoga života prošao je put od švicarskog katoličkog samostana u kojemu se školovao na francuskome jeziku, da bi na srpskohrvatskome progovorio tek po povratku u Beograd, do sarajevske oficirske škole koju završava kao oficir artiljerije da bi odmah stekao i čin potporučnika, pariške Sorbone na kojoj diplomira filozofiju, revolucionarnih kružoka pariških umjetnika u čijem društvu u potpunosti prihvaća marksizam i postaje jedan od važnijih teoretičara srpskog nadrealizma (i sam je pisao poeziju), učlanjenja u KPJ 1933., pješačenja preko Pirineja u zaraćenu Španjolsku gdje se pridružuje republikanskim snagama kao instruktor artiljeraca, francuskog logora St Cyprien iz kojeg se izvlači tajnim kanalima Komunističke partije, zatvora u Sremskoj Mitrovici, Jugoslavenske kraljevske vojske, pozicije komandanta Kosmajskog i Posavskog partizanskog odreda te Prve proleterske brigade, a poslije rata gotovo deset godina obnaša dužnost šefa jugoslavenske diplomatije.

“Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji”,

pisao je Koča Popović u svom dnevniku pred smrt 1992. godine o braniteljima srpstva i “Srbima po profesiji”.

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *