U historijskim izvorima se spominje kao,Susied,Susit,Sustisc v.sopio,Sozzid,Susjedgrad,Susjed u Uskoplju.Susid je bio srednjovjekovno utvrđenje u župi Uskoplje.nalazi se iznad Gračanice.

Do njegčanice cestom uz rijeku Buntu do pod same Kordiće,a zatim se pređe na desnu obalu Bunte i penje istočno do nadmorske visine od 667 m,gdje se nalazi platao na kome su ostaci kule i utvrđenja Susid.

Po predanju izgleda da je bio kraljevski grad ,jer nešto podalje od ulaza u grad ima u kamenu uklesana stolica koju zovu “Kraljev stolac”.U Kordićima se čuvao spomen na kraljicu Jelenu.

Susid je po važnosti treća utvrda Skopaljske doline.Ne zna se ko ju je i kada sagradio.Najvjerovatnije su je utemeljili lokalni feudalci o kojima svjedoče srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obližnjem selu Kordići.

Uloga utvrde je bila da brani ulaz u Skopaljsko polje,a imala je i odbrambenu funkciju i prema selu Kordićima.Tvrđava Susid je služila za obezbjeđivanje puta,koji iz Ravanjskog i Vukovskog polja-saSolarskog puta vodi karavane u dolinu Vrbasa,a odatle u dolinu Lašve i bosne.

Smatra se da je dijelijo Gornje od Donjeg Skoplja.Gornje Skoplje sa Susidom Činilo je posebnu administrativnu jedinicu.Ova podjela je nastala još 533.godine kada je biskup Andrija,koji je iz ovog kraja,tražio na Splitskom crkvenom saboru da se njegova biskupija razdijeli i predlagao da se granica povuče po mjestima .

Susid se nekoliko puta spominje sredinom XV vijeka.Prvi put se spominje u ugovoru agronskog i sicilijanskog kralja Alfonza V sa vojvodom od Bosne (Kosačom)koji je sklopljen 19.februara 1444.godine.U ovom ugovoru spomenuti su posjei Stjepana Kosače,među kojima je i SUSTICH VSKOPO.

 

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *