Većina ljudi zna koliko su danas traženi IT stručnjaci. Moderni radni ambijent i visoka ploča, samo su neki od koristi koje pruža rad u IT sektoru. Ipak, mnogi smatraju da je teška nauka koja se istražuje godinama uz mnogo odricanja. U proteklom razdoblju smo posjetili našu grupu “DESIGNITIVE” i razgovarali sa njima. Koji su uspjeli iz oblasti   informatike preusmjeriti svoje karijere u IT smjeru.

Vani se nude dobro plaćeni poslovi, ali ne želimo zauvijek napustiti Bosnu i Hercegovinu govori nam u razgovoru.diplomirani bachelor Haris Muratspahić, magistar Imad Muratspahić, Izudin Hero i Benjamin Velić .Haris je osnovao i vlastitu firmu ,firma broji  4 uposlenika. Prerasli su bosanske okvire.Sjajan primjer kako se posao radi, ali i zaradi, u Bosni i Hercegovini

Primjerice, programer u Irskoj može dobiti i četiri tisuće eura mjesečnog plaća, a naši sugovornici ne kane otići iz zemlje.

Zanimalo bi me privremeno otići, vidjeti zemlje, upoznati nove kulture, ali nakon nekoliko tjedana ili mjeseci ipak vratiti se kući.

PROGRAMER je, u proteklih desetak godina, na prvom mjestu ljestvice najzahtjevnijih zanimanja. Nastavi li potražnja rasti ovim tempom, do 2020. godine u Europskom Uniju bi moglo nedostajati oko 900.000 IT profesionalaca. Čak se iu BiH, u kojem rijetko što ide naprijed, u posljednjih nekoliko godina bilježi rast tržišta IT usluga.

“Zanimanje programera, softverskog inženjera, developera – kako god da zovemo informatičke stručnjake s vještinama razvoja softvera – posljednjih godina među najzahtjevnijim na tržištu rada, kako u Bosni i Hercegovini tako iu Europskoj uniji i globalno, a prilično je sigurno da potrebe za oni neće smanjivati ​​”, kaže Haris,vlasnik Designitive iz Bugojne.

Brojne tvrtke još nisu prošle kroz svoje digitalne transformacijske procese, ai kada prošle, još će se više oslanjati na softver, web servise i web aplikacije koje neko treba razvijati i održavati, upozorava Haris.

Gdje je potražnja za programerima trenutno najveća, koliko zaradi programere u Bugojnu, koliko ih je u inozemstvu te, najvažnije, kako postati programer i može li se postati bez fakulteta – o svemu tome smo razgovarali s vrhunskim bugojanskim programerima Haris Muratspahić, Imad Muratspahić,  koji posluju i sa inozemnim firmama. .

 

Kako postati programer, bez studiranja?

U BiH postoje i tečajevi na kojima se polaznici, u relativno kratkom roku, mogu osposobiti za zanimanje programera. Koliko takvi tečajevi traju, upisuje li novostečeno zanimanje u radnu knjižicu, i koliko je onima sa završenim tečajem uspio pronaći posao, pitali smo …

Programeri ne mogu raditi bez kontinuiranog kasnijeg usavršavanja, praćenje trendova i novosti u pogledu tehnologije i softverskih tehnologija kao i programskih jezika. “Osobe koje razmišljaju o ovom zvanju trebaju biti svjesne da programerska znanja nisu nešto što se stječu jednokratno već da se trebaju nastaviti usavršavati tijekom cijele svoje programerske karijere”, poručuju iz Designitive Bugojno.

 

Biti programer, poručuje ovaj  dipl bachelor i njegovi mladi uposlenici, nije isto što i raditi šalterski posao. Ne može se završiti s radom točno u 16:00, to je kreativan posao koji od osoba traži izvrsnost u više disciplina. “To je posao koji je de facto stil života, kodiraš u glavi, debugiraš u glavi, konstantno istražuješ i stalno ne znaš dovoljno, pere i neki dobar osjećaj kad pričaš s nekim čudnije od sebe.

Ovo je pozitivna priča..Svaka čast “za naše Bugojance

Haris Muratspahić, Imad Muratspahić, Izudin Hero i Benjamin Velić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *