Strah i nada su dva krila pomoću kojih čovjek leti u borbu za oćuvanje svoga života.Nada ga goni da postigne ono što je njemu drago,a strah ga odvraća od onog što je njemu mrsko.

Niko ne voli da ga bace u vodu ili vatru,jer zna da bi se mogao udušiti ili izgoriti.Glad i siromaštvo je neugodna stvar i svaki čovjek po svome nutarnjem nagonu traži da se tog spasi .

Čovjek nastoji da ne bude ponižen ni progonjen ,čuva se svega što bi ga moglo dovesti do tih neugodnosti.Ali u svakom čovjeku se bore dvije snage.Snaga koja ga goni da radi dobra djela i snaga koja ga goni da radi zla djela.

Ako učovjeku nadvlada snaga koja ga vodi samo na zlo,on izgubi ravnotežu,izgubi i nadu i strah.

On se ne drži ni zemaljskih ni nebeskih zakona.On postaje gori od životinje.Njemu onda postaje drago ono što je kod pametnih vrlo omražena stvar.

On se onda valja po kalu i nalazi se u svakakvom halu.Hoće ukrasti,hoće se svađati i tući ,dapače u tom stanju hoće ubiti i na tuđi rz i obraz napasti.Više puta padnu u očajanje i bacaju se pod lokomotivu ili na drugi način obaraju ono što je samo Božije,ubijaju sami sebe.

Ako pak u čovjeku navlada snaga koja ga vodi na dobro,onda postaje umjeren i u nadi i u strahu.On onda zna da mu treba raditi i trud ulagati pa da postigne ono što je uistinu dobro i milo.

On zna ako ne obradi zemlju i ne posije da nema nikakva prava nadati se u kakav plod.On onda zna da kao znatčija,trgovac ili obrtnik mora ići na svoj posao.Učenik ako ne polazi i ne uči svju propisanu nauku i zanat ne može se nadati ni u kakav uspjeh,jer je ta nada jalova.

Dakle i nada i strah zahtjevaju rad i trud,,a bez znanja i vještine ,opet ,ne može biti ni rada ni truda.Zato dragi Bog je podario ,oči da vidite,uši da čujete,snagu da radite,dušu,razum da raspoznajete zemlju i sve u zemlji učinio sam vama podložnim.

Dakle ,za ovaj život ,u kojem istinskog mira nema ,traeba mnogo truda i rada da čovjek sebi i svoju zajednicu očuva od ong što vodi bezvjerstvu od siromaštva.

Bugreg.ba

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *