Stari most u Mostaru, preko rijeke Neretve, danas je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Srušen je na današnji dan 1993. godine, a obnovljen nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine.

Mostarac Nedžad Kasumović tog je 8. studenog 1993. godine snimio rušenje Starog mosta u Mostaru. On je u to vrijeme bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH.

“Gledam ja lapci otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu vjerovati što snimam. Vidim ja to, ali mozak ne može prihvatiti. Jednostavno ni sam ne vjerujem i ne shvaćam“, prepričao je Kasumović trenutke nevjerojatnog prizora kojeg je tada snimio.

Mostar je prethodno bio mjesecima pod opsadom, blokadom i bez struje.

Dan kasnije, Kasumović nije mogao nastaviti snimanje.

Te večeri, 8. studenog 1993. Kasumović je dao intervju za tadašnji Ratni studio Mostar. Drhtao je od promrzlosti, bio je bos, u papučama, plakao je za Starim mostom dok je govorio u direktnom radio-programu. Te večeri kaseta sa snimljenim rušenjem mosta je presnimljena i poslana preko Prenja za Sarajevo.

Danas je Stari most, baš kao i prije rata, glavna atrakcija turistima u Hercegovini, s njega i dalje skaču hrabri skakači, a snimke raznih natjecanja i manifestacija na samome mostu i ispod njega obilaze svijet, na ponos istinskih Mostaraca i onih koji taj hercegovački biser nose u srcu.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *