Kuhani obroci, zajednički objedi, šarena i privlačna hrana svakako su dobar put.

Jedna od bojazni roditelja jest zdrava prehrana djeteta. Jede li dovoljno, jede li zdravo, nedostaje li mu vitamina, minerala, vlakana? Problem je kada roditelji vide da dijete odbija ponuđene obroke i sve se više smanjuje popis namirnica koje dijete jede.

Naravno da se pomanjkanje apetita javlja kod gotovo sve djece i rijetko da će koji roditelj to izbjeći, stoga ne treba uvijek dizati paniku. No, ako dijete uporno odbija hranu i apetit mu je sve lošiji onda se treba posavjetovati s liječnikom.

Kako reagirati?

Liječnik svakako treba pregledati dijete i isključiti da je riječ o bolesti. Promjena navika dug je i zahtjevan proces, djetetu treba ograničiti bilo kakve grickalice i namirnice bogate šećerom s naglaskom na gazirana pića te brzu hranu.

Treba uzeti u obzir da djeca imaju i manji želudac te ne možete očekivati da će oni i pojesti puno

Možete i podijeliti jedan veliki obrok na dva manja. Kuhani obroci, zajednički objedi, šarena i privlačna hrana svakako su dobar put. Nije na odmet nabaviti i šareno posuđe i ako vam vrijeme to dozvoljava, povremeno aranžirajte hranu i učinite cijeli taj proces zabavnijim.

 

I dijete vam u tome može pomoći. Ne samo da će se zabaviti, već će i s guštom pojesti jelo. Samo tjeranje djece da jedu i jedu, najčešće nema neki pozitivan učinak. Kad govorimo o lošem teku, ne smijemo zaboraviti i na tjelesnu aktivnost. Sport, trčanje za loptom i igranje u parku povećat će djeci potrebu za energijom, a samim time i za hranom.

Nadalje, pomoć možete potražiti i u provjerenim dodacima prehrani za poboljšanje apetita koji koriste biljne i vitaminske sastojke i prodaju se u ljekarnama.

iStock 658018162
FOTO: ISTOCK Uključite djecu u pripremu hrane I neka zajednički obroci budu prioritet.

Ekstrakti biljaka koji poboljšavaju apetit

Za bolji tek djece, ali i odraslih tradicionalno se koriste ekstrakti biljaka s takozvanim gorkim tvarima. Najpoznatiji su svakako korijen maslačka i islandski lišaj. U Hrvatskoj je i službeno potvrđena zdravstvena tvrdnja za učinkovitost ekstrakta maslačka kod poboljšanja teka.

U ljekarnama možete pronaći posebno razvijen tekući dodatak prehrani pogodan za djecu već od 3 godine koji sadrži ekstrakte obje biljne vrste obogaćene vitaminima B skupine i mineralom cinkom.

Nadalje, od posebne važnosti za zdrav i učinkovit metabolizam, pogotovo kod djece, je dovoljan unos esencijalnih vitamina i minerala.

Cink i vitamini B skupine doprinose normalnom metabolizmu hranjivih tvari te njihov nedostatak može utjecati na smanjeni apetit.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *